Kanapių aliejaus nauda mūsų organizmui

Kanapių aliejus dažnai maišomas su CBD (kanabidiolio) kanapių aliejumi, tačiau tai nėra tas pats produktas. Kanapių aliejus gaminamas iš pluoštinių kanapių sėklų, kuriose nėra tų pačių junginių kaip pluoštinių kanapių stiebuose, lapuose ir žieduose, kuriuos naudoja gaminant CBD kanapių aliejų. Tačiau kanapių sėklose yra įvairiausių kitų naudingų maistinių medžiagų, riebalų rūgščių, bioaktyvių junginių mūsų organizmui.

Omega-3 ir Omega-6 rūgščių gausa aliejuje

Kanapių sėklų aliejus yra labai maistingas ir turi gausybę vitaminų ir mikroelementų, kurie gali būti naudingi mūsų odai. Šiame aliejuje yra apie 75% polinesočiųjų riebalų rūgščių, tai yra gerieji riebalai, ir tik ~10% sočiųjų riebalų rūgščių, kurios nėra labai pageidaujamos mūsų organizme.

Kanapių sėklų aliejuje gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgčių, kurių pats organizmas pasigaminti negali, todėl būtina jų gauti su maistu. Tai omega-6 (linolo) ir omega-3 (alfa-linoleno) riebalų rūgštys, jų santykis kanapių sėklų aliejuje yra apie 3:1. Kuo šis santykis mažesnis, tuo produktas sveikesnis. Mitybos specialistai jau dešimtmetį susirūpinę dėl suvartojamo maisto, kuriame šis santykis nėra palankus sveikatai, dažnu atveju šis santykis būna 20:1 ir panašiai. Omega-6 perteklius organizme trukdo omega-3 apykaitai ir neleidžia organizmui jo pasisavinti, ko pasekoje atsiranda omega-3 riebalų rūgščių trūkumas ir sveikatos problemos. Omega-3 rūgščių trūkumas gali įtakoti lūžinėjančius nagus, sausus, išsišakojusius plaukus, sausą odą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja išlaikyti omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį 2:1-5:1. Todėl riebalų rūgčių santykis kanapių sėklų aliejuje yra labai geras ir
rekomenduotinas. 

Taip pat omega-3 riebalų rūgštys esančios kanapių aliejuje yra daug stabilesnės negu žuvų taukuose
esančios rūgštys, todėl nesioksiduos.

1pav. Omega-6 ir Omega-3 santykis kanapių sėklų aliejuje

Kanapių sėklų aliejus, PMS, Menopauzė ir odos problemos

Kanapių sėklų aliejuje gausu ne tik nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, bet ir vertingųjų gama-linoleno rūgščių (GLA). Būtent omega-6 riebalų rūgštis sveikame organizme virsta gama-linoleno rūgštimi, tačiau kanapių sėklų aliejuje jau yra GLA. Ši rūgštis užtikrina hormonų pusiausvyrą organizme, todėl gali padėti reguliuoti:

Taip pat GLA yra atsakinga už greitai atsinaujinančių audinių ląstelių augimą, odą, todėl trūkstant šių rūgščių organizme gali pasireikšti odos sausumas, pleiskanojantis dermatitas, oda greičiau sensta ir gali būti papilkėjusi – pavargusi. Taip pat pastebėta, kad sergant akne, odos riebaluose sumažėja gama-linoleno bei linolino rūgščių, dėl to riebalai sunkiau pašalinami, atsiranda paprastųjų spuogų bėrimų. GLA taip pat dalyvauja anticeliulitiniame poveikyje, aterosklerozės prevencijoje, atminties ir reakcijos gerinime.

2014m atliktame moksliniame tyrime teigiama, kad kanapių sėklų aliejus gali būti naudingas gydant odos ligas, tokias kaip:

  • egzema,
  • rožinė,
  • seborėjinis dermatitas,
  • psoriazė – žvynelinė,
  • varikozinė egzema,
  • plokščioji kerpligė,
  • dermatitas.

Tolygiai naudojant kanapių sėklų aliejų, dėl jame esančių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir kitų mikroelementų tokių kaip vitaminas A, E, kalcis, magnis, fosforas, kalis ir kt., oda sustiprėja ir tampa atsparesnė bakterinėms, virusinėms ir grybelinėms infekcijoms.

Oleino rūgštis kanapių aliejuje

Oleino rūgštis dar kitaip žinoma kaip omega-9 nepakeičiamoji riebalų rūgštis, kurios taip pat gausu kanapių sėklų aliejuje, tačiau nėra taip pamėgtuose žuvų taukuose. Šią rūgštį organizmas gali pasigaminti pats, bet tik tokiu atveju, jei organizme yra pakankamas kiekis omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių. Oleino rūgštis mūsų organizmui padeda vykdyti medžiagų apykaitą, taip pat mažina blogąjį cholesterolį, gerina širdies kraujagyslių būklę.

2pav. Kanapių sėklų aliejuje esančios rūgštys 

Kanapių sėklų aliejaus vartojimas

Reguliaraus kanapių sėklų aliejaus vartojimo pranašumai:

  • Puikus nepakeičiamųjų riebalų rūgščių šaltinis, įskaitant Omega-6, Omega-3 ir GLA rūgštis;
  • Stiprūs nagai, augantys plaukai ir suminkštėjusi, sveika oda;
  • Geresnė vidaus organų veikla, ypač virškinimo, medžiagų apykaitos;
  • Mažesnis cholesterolio kiekis kraujyje;
  • Sumažėjęs kraujospūdis;
  • Geresnė širdies veikla bei stipresnės kraujagyslės;
  • Mažesni PMS ir menopauzės simptomai bei geresnis hormonų balansas;
  • Mažinami uždegimai, artrito simptomai;
  • Spartesnis raumenų atsigavimas po treniruotės;
  • Stipresnis imunitetas.

Rekomenduojama kanapių sėklų aliejaus suvartoti 14-28ml, t.y. 1-2 valgomieji šaukštai. Kanapių aliejaus skonis turi riešutų poskonį, todėl drąsai galite gardinti salotas, košes, kitus patiekalus, tačiau jokiais būdais aliejaus nekaitinkite, nes gali susidaryti nesveikų transriebalų rūgščių ir padidėti peroksido kiekis. Taip pat šaltojo spaudimo kanapių sėklų aliejų galite naudoti kosmetikos gamyboje, arba tiesiog tepti ant odos. Atidarius buteliuką laikykite sandariai šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje.

Šaltiniai:

[1] Sova N. A., Lutsenko M. V., Vasarab-Kozhushna L. D., Yenina N. U. (2017), Seeds of non-narcotic hemp is promising biologically active raw materials for the food industry, Storage and processing of grain, 9(217), pp. 16–19.

Pirkinių krepšelis
Slinkti į viršų